Posts

Posts uit november, 2014 tonen

Kennen jullie onze koningen al? Ze kwamen bij ons in de klas op bezoek!

Afbeelding
Deze week zijn we gestart met het koningshuis. We gingen terug naar het ontstaan van België en doorliepen zo onze 7 koningen.  Hoe we dit allemaal gaan kunnen onthouden? Wel... we haalden deze koningen even in onze klas.   Als eerste nodigden we natuurlijk Leopold I uit samen met zijn vrouw. Hun zoon Leopold II was er ook bij. Zo klein was hij nog aardig. Later veranderde dit wel. Op hem zijn we niet zo trots.  Toen Leopold II op de troon kwam ging hij van België een groot land maken door enorme gebouwen te zetten. Maar hij was niet tevreden en veroverde Congo als kolonie. Maar hij was helemaal niet lief voor de inwoners! Toen Leopold II overleed had België opnieuw een koning nodig. Zijn neef Albert I volgde hem op en was een voorbeeld voor iedereen. Tijdens WO I bleef hij bij zijn soldaten om hen te steunen.  Ziehier... de goede koning-soldaat!  Ook zijn zoon Leopold III kreeg als koning af te rekenen met een zware oorlog. Hij werd zelfs gevangen genomen door de Duitsers!  Hij gaf zij

kind in de kijker: Dietse

Afbeelding
Dietse wist ons heel wat te vertellen over haar turnwedstrijden. We waren ook wel verbaasd en fier op ons Dietse wanneer ze ons haar gouden madaille toonde van de tumbling. Knap van haar! Haar turnpakje moest die dag ook mee voor een volgende wedstrijd. Spannend!  Verder had Dietse ook heel wat prentjes van de dieren die ze graag ziet aan het prikbord. Een echte dierenvriend zo te horen.  Ze kreeg ook hele lieve berichtjes van haar klasgenootjes. Altijd fijn te horen dat ze je leuk en mooi vinden toch?

een zangstonde tijdens de knutselles: en dat ze rechten hebben... dat zullen we geweten hebben!

Het knutselen ging vanzelf nu ze weten welke rechten ze allemaal hebben.

oorlogstaferelen

Afbeelding
Na heel wat lesjes over de Eerste Wereldoorlog was onze verbeelding groot genoeg om het op papier te zetten. We gingen ervoor om onze tekeningen voor een deel of zelfs helemaal met houtskool te tekenen. Een techniek die voor sommigen gekend was van in de tekenschool. Maar voor sommigen was het een eerste ervaring met dit materiaal. Prachtige resultaten kwamen stilaan naar boven.  Na enkele lessen werken was onze Milan nog even gemotiveerd aan zijn tekening bezig. En hoe fijn... hij kreeg hulp van klasgenootjes om zijn kunstwerk op tijd af te krijgen.  Het begon met eentje die klaar was met de tekening. Dit was het resultaat een half uurtje later. De helft van onze klas had zich op de strijkparels gestort. Met heel veel geduld werden de figuurtjes nauwkeurig ingelegd.  Freya deed het liever wat rustig aan. Een beetje lezen kan ook deugd doen.   Terwijl iedereen rustig bezig was konden we per vier met ecoline de rozen op onze tekening aanbrengen wat leidde tot heel mooie kunstwerkjes. 

kind in de kijker: Imane

Afbeelding
Na heel wat tussenactiviteiten dan toch kunnen vertellen. Imane heeft heel wat geduld moeten opbrengen aangezien zij juist kind in de kijker was toen ook nog eens de 'heksenweek' begon. En nadien was er de herfstvakantie. En na de vakantie hebben we dan toch wel tijd voor haar kunnen maken. Gelukkig! Enkele spulletjes had ze dan wel al mee terug naar huis. Maar de koe, die heel belangrijk voor haar is, was er nog bij. Ze vertelde ons ook hoe graag ze loombandjes maakt, welke knuffels ze nog meer heeft, dat ze graag in natuurboeken kijkt en nog veel meer.   Wat een prachtige knuffel Imane!   Er waren voor Imane ook heel wat leuke berichtjes van de kinderen van de klas. Volgens hen is ze lief, grappig, leuk, vrolijk enz. Een dikke duim voor Imane!!

beeldje maken voor 'comingworldremember me' met 3a, 3b en het 6de leerjaar

Afbeelding
Vandaag kregen we dankzij onze burgemeester de kans een beeldje te gaan maken voor het kunstproject 'comingworldremember me' van Koen Vanmechelen en Jan Moeyaert. Zij zullen verspreid over 4 jaar uit alle uithoeken van ons land, mensen een beeldje laten maken voor hun project. Hiermee willen ze de slachtoffers van de eerste wereldoorlog herdenken en een goed doel steunen. Iedereen kan zo'n beeldje gaan maken voor €5. Voor ons werd dit volledig door de gemeente betaald.  Het atelier stond opgesteld in de technische school van Keerbergen. Het was een zeer leuke ervaring. De klei bewerken, in een mal duwen en verder afwerken. Zo droegen wij vandaag ons steentje bij.  We kregen ook een informatieve film over het kunstproject te zien, over de eerste wereldoorlog en over het goede doel dat we ermee steunen. Zo waren we goed op de hoogte over wat we hier eigenlijk kwamen doen. En tot slot kregen we ook nog een aandenken mee. Een boekje met een dogtag. Zoals de soldaten dit droegen

thema eerste wereldoorlog

Afbeelding
Gisteren zijn we gestart met het thema over de eerste wereldoorlog. In de klas hingen al wat prenten op en stond wat materiaal vanuit die tijd. Dit maakte de kinderen heel nieuwsgierig. Ze hadden er dan ook moeite mee te wachten tot de namiddag om erover te leren. Na de middag waren we welkom in de klas van juf Annelies om met het 3de en 4de leerjaar samen een lied van Willem Vermanderen te beluisteren en te luisteren naar een mooi prentenboek dat door juf Annelies werd voorgelezen. Dit was dan eindelijk de start van ons thema. Terug in de klas was er een fotozoektocht waar de kinderen per twee informatie gingen zoeken op verschillende kaarten. Er werd ijverig gewerkt en de interesse was groot!  En het zou natuurlijk 3b niet zijn als ik niet al meteen een hele hoop vragen op me afgevuurd kreeg. Teveel om op een dag te beantwoorden. Leuk zo'n actieve klas!

Verjaardag Milan

Afbeelding
Normaal doen we onze ogen toe als we een tractatie krijgen, maar dit was te mooi om niet eerst te bekijken voor we het aan stukken gingen snijden. Je mag er trots op zijn Milan! En voor iedereen wat wils: chocoladecake met spikkels of korrels, vanillecake met spikkels of korrels en een heleboel letterkoekjes. In de klas naast ons zat een klein meisje heel ongeduldig te wachten tot we Milans verjaardag zouden vieren. Morgan natuurlijk! Er was haar ook een stukje beloofd! Ook voor meester Eric en juf Mieke kon er een stukje af. We hadden zelfs voor de andere juffen nog een stukje over ... en dat ging Milan heel trots in de leraarskamer uitdelen! Met de nodige knuffels en kussen als gevolg. SMAKELIJK MILAN!